İç yapı olsun, dış yapı olsun boyaların dekorasyon ve yapı üzerindeki etkisinin büyüklüğünden bahsetmemize çok da gerek yok gibi. Bazılarına göre görsellikten öte gidemeyen boyalar aslında sahip oldukları modern kimyevi yapı sayesinde birçok koşulda binanın yapısını koruma ve ısı yalıtımı sağlama gibi özelliklere sahip.

Ara sıra bloğumuzu ziyaret ediyorsanız bakımdan önce sizlerle paylaştığımız bir yerde boya kataloğu niteliğindeki makalemize bir göz gezdirmişsinizdir. O yazıda Marshall, Dyo, Filli boya renklerine ve fiyatlarına biraz değinmeye çalışmıştık. Bunun için bu yazıda daha biraz daha farklı bir konudan bahsetmek daha yerinde olur gibi geldi.

Bu yazımızda daha çok boyanın dekorasyon ve yapı üzerindeki etkilerinden bahsetmeye çalışacağız. Boya alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinirken bir yandan da boya nasıl yapılır? Türlerine göre boyaların avantajları nelerdir gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız.
Boya almayı düşünüyorsanız elbette her şeyde olduğu gibi fiyat önemli bir noktadır. Fakat fiyatı değerlendirirken boya da olan özellikleri, artıları, eksileri de göz önüne almak gerekiyor. Ucuz olduğu için tercih edilen boya bir süre sonra size daha büyük masraflar açabilir. Boya alırken dikkat edilmesi gereken temel noktalar dekorasyon ve yapı üzerindeki etkileri olarak gruplandırılabilir. Bazı boyalar sahip oldukları kimyasallar nedeniyle daha şık görünüme sahip olabiliyorlar fakat kısa süre içinde yıpranarak yapıya ve dolaylı olarak bütçeye zarar verebiliyorlar. Ya da yıpranmasalar da yapıyı fazla boğdukları için kabarma gibi sorunlara neden olabiliyorlar.

Bu nedenlerden dolayı boya alırken tek bir noktaya göre değil, genele göre değerlendirme yapmak ve karar vermek daha mantıklı bir karar gibi duruyor. Eğer boya almayı düşüyorsanız mutlaka tercih ettiğiniz türün özelliklerini iyice araştırın ve yapınıza uygun olup olmadığı konusunda kendinizden emin olun.

Daha sonraları farklı firmalara ait boya fiyat listelerine ve renkleriyle ilgili bir makale daha hazırlayacağız fakat şimdilik burada bitirmek durumundayız. Umarım yardımcı olabilmişizdir.

4 Aralık 2008 Perşembe