Yapının vazgeçilmezlerinden olan kapılar gerek güvenlik gerekse eve gelenleri selamlayan ilk dekorasyon unsuru olmasından dolayı büyük bir öneme sahiptir. Son zamanlarda kapı modellerinin de artması ve farklı kapı çeşitlerinin gündeme gelmesiyle birlikte kapıların dekorasyona olan etkisi daha bariz bir şekilde anlaşılmaya başlandı ancak yine de çoğu yapıcıya göre ek masraf olarak görülüyor.

Gerçi bu konular üzerine daha önceleri de sitemizde bir makale yayınlamıştık. Kapı modellerinden, Amerikan tipi, çelik gibi çeşitlere değinmiştik. Bu alanda hizmet veren İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimizde de merkezleri bulunana yapı firmalara ait iletişim bilgilerinizi sizlerle paylaşmaya gayret göstermiştik.

Şimdi ise sizleri daha fazla kapı modeliyle, fiyatıyla boğmaktansa bu konunun biraz daha farklı noktalarına değinmek istiyorum. Mesela bir kapı alırken nelere dikkat etmeliyiz, kapının kısımları nelerdir, özellikleri nelerdir? Elimizden geldiğince bu konular hakkında sizlerle bildiklerimizi paylaşmak istiyoruz.

Kapı alırken dikkat edilmesi gerek noktalar aslında kapıyı kullanacağımız yere göre değişiyor. Dış kapıdan bahsetmemiz gerekirse ilk bakmamız gereken nokta güvenlik oluyor. Bu da genel kanının aksine kutlanılan kilitten ziyade kullanılan malzeme ile ilgili bir durum. Bu nedenle çelik kapı satan bir çok yerde bulunan ve uygun fiyatları ve ödeme kolaylıklarıyla dikkat çeken saç kapılara fazla yönelmememiz gerekiyor. Çünkü bunların yeni yapılan bir yapıda kullanılan standart pres tahta (sunta mı desek) kapılardan güvenlik açısından çok büyük bir farkı olmuyor. Özellikle dış kapıda görünümden ziyade kullanılan malzemenin kalitesine önem vermek, daha ucuza almak isterken daha kötü duruma düşmemek için gerekirse daha fazla masraf yapmak mantıklı bir hareket gibi duruyor.

İç kapılar içinse önemli olan noktalar kullanılan malzemeden ziyade boyanın kalitesi ve dekoratiflik oluyor. Bu açıdan ihtiyaç sahibine daha geniş bir özgürlük tanıdığını söyleyebiliriz.
İlerleyen günlerde bu alanda hizmet veren kapı firmalarına ait daha fazla modeli ve çeşidi resimlerle birlikte sizlerle tekrar paylaşacağız. Şuan galerimizi derlemeye çalışıyoruz. Site arşivimizde bir çok kapıya çeşidini bulabilirsiniz.

2 Aralık 2008 Salı